divendres, 14 de març del 2014

TEORIA TEMA 6

Web 2.0: Cloud computing


Ìndex:
  1. Definició i característiques
  2. Computació en el núvol
  3. Avantatges del núvol
  4. Desavantatges del núvol
  5. Tipus de núvols
  6. Aplicacions educatives del núvol
  7. Opinió personal i conclusions


                                                                                        Font de l'imatge

1. Definició i característiques

Computació en el núvol tambe és conegut com servicis al núvol, informàtica del núvol, nuvol de còmput o núvol de conceptes i es tracta d'un paradigma que permeteix oferir serveis de computació a través de Internet. Es tracta d'un servici on els usuaris poden accedir als servicis disponibles al núvol d'Internet i la informació s'emmagatzema  de manera permanent als servidors d'Internet. Per a accedir a la informació solament és necessari conexió a Internet des de qualsevol dispositiu mòbil o fix ubicat en qualsevol lloc. Serveixen als seua usuaris des de diversos proveedors repartits normalment per tot el món. 

Les seues característiques principals són:
  • Aplicacions a la carta: l'internauta pot en tot moment decidir que aplicacions usar i elegir entre les q són gratuites i les que no.
  • Accesibilitat: gràcies a les noves tecnologies, les aplicacions en cluod estan lliures en la  xarxa i disponibles per als usuaris. 
  • Asignació de recursos en modo miltiusuari: en el cloud computing el proveedor té una única aplicacióque sòbri a tots els usuaris que vulgan utilitzar-la.
  • Elasticitat:  les aplicacions en cloud són totalment elàstiques en quant a la seua rapidessa de implementació i adaptabilitat
  • Supervisió del servici: Els sistemes en clous controlen i optimitzen l'ús dels recursos de manera automàtica 
  • Seguretat: les dades en les aplicacions en cloud es troben en Data Centers, empresses especificament dedicades a la custodia i salvaguarda de dades de empreses de tot tipus.

2. Computació en el núvol  

 El núvol és un terme per a designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines. Són aplicacions basades en tecnologia núvol i no funciona en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un cluster distribuït, utilitzant espai d'emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines. Per tant, són ordinadors amb molts recursos que el porten on l'usuari vol i no es tracta d'una comunicació un a un.

El servei de computació en xarxa té tres nivells:
  1. Nivell 1: aplicacions amb una sola funció a les qual normalment s'accedeix mitjançant un navegadorweb. Per exemle Gmail.
  2. Nivell 2: ofereix una infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Un exemple és Engine
  3. Nivell 3: ofereix recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament. Alguns exemples poden ser: GoGrid y Elastic Computing Cloud

 3. Avantatges del núvol
  • Ús eficient de l'energia, solament es gasta quan esta encendida i es gasta solament es gasta la necessaria.
  • No existeix la caiguda del servidor, ja que no hi ha un únic servidor
  • Les actualitzacions són automàtiques
  • Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació
  • No s'ha de fer cap instal·lació, no requereix una alta inversió
  • Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat
  • Accés des de qualsevol lloc i amb varis dispositius: els programes i arxius que es troben al núvol, únicament és necessari una conexió a internet per a accedir a ells i usar-los de modo remoto
  • Tot el software es troba a un únic lloc, al núvol. Això evita tenir que instal·lar programes al teu PC 
  • Estalvi en software i hardware.
  • Estalvi en el manteniment tècnic: els usuaris del núvol poden tenir menys problemes informàtics


 4. Desavantatges del núvol
  • La disponibilitat de les aplicacions depen de la disponibilitat d' accés a Internet
  • Tots els treballs i dades d'usuaris es troben al núvol, si hi ha algun poblema es pot posar en perill la seguretat de la informació
  • L'usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que usava podia estar instal·lat.
  • Falta de seguretat i privacitat: tots els teus arxius pasen d'estar al teu ordinador a estar al núvol, per tant, ja no tens control sobre ells
  • Sense internet no hi ha núvol
  • Conflictes de propietat intel·lectual
Afig aquest power point en el que odem veure els avantatges i inconvenients principals que té la computació en núvol.


 5. Tipus de núvols
  1. Públics: manejats per altres persones i tenen treballs de molts clients, sistemes d'emmagatzematge són comuns, i els servidors i xarxes gratuits
  2. Privats: és la millor opció per a les empresses, tenen un servei pròpi amb les aplicacions que desitgen, segons les seues necessitats. Són propietaris del servidor.
  3. Híbrids: combinació dels dos anteriors, infraestructura privada però al seu torn es poden manejar aplicacions en l'espai núvol
                             
                                            Font de l'imatge

 6. Aplicacions educatives del núvol

Proporcionen ordinadors virtuals a estudiants, sense necessitat de que cada un tinga un ordinador, solament és necessari un navegador i accés a Internet per a disposar d'emmagatzematge i recursos il·limitats.
  • Google Docs: també anomenat Google Drive, es tracta d'un servei d'emmagatzenament d'arxius. Va ser introduït per Google a 2012. Es tracta d'un emplaçament de Google Docs que ha canviat la seua direcció d'enllaç de docs.google.com a drive.google.com entre altres qualitats.Google Docs és un programa gratuït basat en la web per a crear documents en línea amb la possibilitat de col·laborar en un grup. Té processador de textos, fulles de càlcul, Programes de presentació...Cada usuari compta amb 15 gigabytes d'espai gratuït per a emmagatzemar els seus arxius, ampliables mitjançant pagaments.
  • Dropbox: es tracta d'un servei d'allotgament d'arxius multiplataforma al núvol, operat per la companyia Dropbox. Aqueste servi permet als usuaris emmagatzemar i sincronitzar arxius en línea i entre ordinadors , a més podem compartir arxius i carpetes amb altres. Existeixen versions gratuites i de pagament. És un software que enllaça tots els ordinadors mitjançant una sola carpeta, el que constitueix una manera fàcil de respaldar i sincronitzar arxius. 


                                                Font de l'imatge



7. Opinió personal i conclusions

Les noves tecnologies poden jugar un paper important i decisiu en la renovació del sistema educatiu. Les possibilitats que oferixen alguns recursos, tant per a alumnes com per a professors, poden tirar baix barreres i obstacles que abans existeien amb l'ensenyança tradicional. El cloud computing podria usar-se com un servici útil si s'introduïx en els centres de manera adequada i si els mestres tenen un objectiu concret que volen aconseguir amb ell. 

L'educació troba en les TIC un mitjà per a modernitzar les seues pràctiques i potenciar l'aprenentatge de tots els alumnes a l'aula. Els nous dispositius, com smartphones i tablets, poden servir com a incentiu per als alumnes i oferir noves possibilitats per a assentar els coneixements. A més, els proporcionen noves maneres d'a`rendre i no solament d'aprendre coneixements, sinò que també els pot ensenyar a aprendre com cercar informació, com analitzar-la, trobar les fonts més fiables, contrastar informació... Les TIC ens ofereixen una gran varietat d'oportunitats i experiències amb les que l'alumant apren molt.

L'accessibilitat que proporciona una plataforma en el núvol podria servir per a tindre a l'abast recursos des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Els alumnes podrien tindre a la seua disposició el temari, exercicis o proves des del sofà de sa casa o qualsevol altre lloc, entrant en el servici des d'un dispositiu mòbil o des del seu ordinador. D'altra banda, els docents tindrien la possibilitat d'actualitzar els documents o pujar nova informació quan volgueren a més de compartir informació amb altres mestres. 

Un servici de cloud també incentivaria la col·laboració entre estudiants i professors, facilitant ferramentes per a realitzar aportacions i ampliacions de temari conjuntament. Esta és una forma també de fomentar l'esperit de treball en equip i la cooperació.


 La tecnologia també contribuiria a promoure la comunicació entre centres educatius, des d'universitats fins a instituts i col·legis. Açò enriquiria els plans d'estudi i l'intercanvi de coneixements seria enriquidor per a tots. Encara que un dels punts principals de què es parla sempre al tractar de cloud computing és la reducció de costos. Amb una inversió inicial, les escoles disposarien de recursos que facilitarien l'administració i l'atenció de les classes.



A aquest vídeo, apareixen docents i directors de centre contant la seua experiència amb les tecnologies a l'escola i parlen especialment dels avantatges que han aconseguit usant el cloud computing. Es tracta d'un video molt il·lustratiu en el que s'expliquen situacions de centres reals i les opinions dels docents sobre l'incorporació d eles TIC  les aules.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada