dissabte, 8 de març del 2014

PRÀCTICA 5

6LINO IT

Ìndex:
  1. Definició, usos i característiques
  2. Pasos per a crear crear un compte
  3. Com utilitzar-ho 
  4. Opinió personal i ús a l' àmbit educatiu




1. Definició, usos i característiques

Lino It és una eina molt fàcil d' utilitzar al mateix temps que molt efectiva, amb la qual podem crear la nostra pissarra o suro virtual i presentar en ella notes en forma de post-it (cridades estics), imatges comentades, URL´s de pàgines web i vídeos de Youtube, Vimeo i Ustream. És un bon recurs per a l' aula, ja que ens permet disposar de diversos llenços o murals (canvas) en els quals poder presentar la informació agrupada per temàtiques, àrees, projectes..segons vulga l' autor.

Amb aquesta ferramenta podem crear murals on-line, escriure en ells i visualitzar-los a través d' un navegador des de qualsevol equip amb conexió a internet, independentment del sistema operatiu utilitzat. Podem publicar qualsevol tipus d' informació i contingut multimèdia al nostre suro i tenim l' opció de fer comentaris ila possibilitat d' enviar-ho als nostres grups tant de forma privada com pública.

2. Pasos per a crear crear un compte

En primer lloc, hem d' escriure Lino it al cercador i hem de fer clic a la primera entrada que ens ix. Després, trobarem la pàgina principal de Lino i a la part superior dreta podem veure escrit sing up. Li donem ahi i comencem a crear-nos el nostre propio compte. Al costat de sing up trobem login que es on ens fiquem una vegada ja tenim el nostre compte.
A continuació hem d' omplir les dades que ens apareixeran, aquest és el pas previ per a la creació del compte.



 Una vegada replets totes les dades ens fiquem dins de la pàgina principal, que té la següent estructura:


A continuació, el primer que hem de fer es començar a crear el nostre mural o suro personal, és a dir, el nostre canvas propi. Per a fer això hem de fer clic en l' opció create a new canvas que com podem veure en l' imatge anterior es troba en la part superior dreta. Després, el primer que ens ix és posar-hi un nom al nostre canvas. En el meu cas he posat de nom les flors.




Hem d' elegir el fons que més ens agrade per al nostre suro. Per a elegir els fons tenim diverss opcions: podem triar de les imatges que tenim de mostra o triar qualsevol del nostre ordinador donant-li a l'opció de "upload image". És millor que triem una imatge del nostre ordinador, perquè en les imatges predeterminades hi ha opcions que no et deixa executar. Així que triem una imatge.



És molt important que li donem fit to canvase size per a que l' iatge s' adapte al nostre canvas.
Baix, apareixeran diverses opcions i hem de contestar-les segons les nostres preferències. Les preguntes són sobre la privacitat, si volem que ens arriben correus amb les novetats del nostre suro o comentaris, si permitim que la resta d' usuaris copie els nostres post-it... A la següent imatge podem veure les preguntes i al final trobem l' opció de create a canvas, on hem de donar-hi.




2. Com utilitzar-ho

Ja tenim seleccionat el nostre fons del canvas. Podem veure a l' imatge que apareixen a la part superior dreta uns post-it de diferents colors que és on podrem escriure i baix a la dreta observem una pantalla i un calendari. La pantalla indica la grandària del canvas i representa el mapa del nostre mural, si movem el cursor veurem la part del mural que vulguem. 



Per a començar el mural hem d' agafar un post-it dels que trobem a la part superior del color que nosaltres vulguem. Immediatament s' obri el post-it i començen a escriure. Podem escriure allò que vulguem. Ens apareixen baix unes eines:

"Tag" són etiquetes per agrupar i classificar els post-it. D' aquesta manera, tots els post-it que tinguen el mateix tag es trobaran agrupats.
"Font" és l' eina de la font de la lletra, aquí la podem canviar de color i de grandària.
"Icon" són icones que adornen el post-it, apareixerà abans del text i són molt semblants als emoticons.

"Due dati" és per posar una data per si volem que el post-it ens recordi alguna cosa que hem de fer en un dia específic.
Finalment, podem canviar-li el color al post-it pels quals ens mostra a continuació. Una vegada, decidit com el volem li donem a post, i ja ens surt en el mural.


Una vegada creat, podem moure-ho pel mural i deixar-ho on mes ens agradi. També podem canviar-li la grandària arrossegant la cantonada inferior dreta del post-it. 
Podem apreciar una barra d' eines, on podem editar-ho per si no ens agrada com ha quedat, copiar-ho a un altre mural que tinguem o esborrar-ho. Això apareix a la part inferior del post-it com podem veure a la següent imatge




Al mural també podem insertar imatges, vídeos... A continuació explicare com insertar-los. Abans cal que informe de que dins dels post-its trobvem diverses opcions. Com podem veure a aquesta imatge a la part superior trobem 4 simbols. El primer ens porta a la pàgina principal, el segon ens proporciona informació sobre la direcció URL i enllç del nostre canvas, el tercer ens porta fins a la pàgina d' ajuda on podem resoldre qualsevol dubte i l' últim ens permet eixir d' eixe canvas.



Baix dels post-is  tenim les opcions d' afegir imatges, vídeos o més post-is. A continuació explicare com afegir cadascun d' ells:
  • Imatge: si fem clic al primer botó que trobem baix dels post-its podem insertar una imatge al nostre suro. Hem de pujar la imatge que vulguem del nostre ordinador en l' opció de seleccionar arxiu. Una vegada fet, podem triar la grandària de la foto, i finalment si ho volem amb ombra perquè es vega menys en el mural o normal. Quan hem decidit això, li donem a post. I tambè podem editar-la igual que amb les instruccions anteriors del post-it.
    En type, si li donemn a frame ens eixiran altres opcions. Amb elles podem afegir un comentari i insertar un tag a la nostra imatge. És un recurs molt útil per a crear activitats per als nostres alumnes. Podem veure-ho a aquesta imatge:
  • Vídeo: fem clic al segon botó de la part inferior i ens ix una finestra amb la qual podem pujar videos des de Youtube, Vimeo i Ustream. Solament hem de copiar el URL del vídeo que volem afegir al nostre suro i apareixerà.
  • També podem seleccionar qualsevol document multimèdia del nostre ordinador i pujar-ho al suro
  • L' ultima opció és insertar un post-it transparent i damunt d' aquest podem posar-hi altres. La seua grandària podem regular-la i també el seu color. Este post-it ens dóna l' oportunitat d' agrupar i classificar la resta de post-it per temes, d' aquesta manera aconseguirem tenir un suro ben organitzat
Amb tots aquestos passos ja hem finalitzat el mural. No cal que el guardem, ja que ell mateix es guarda i quan el tanquem apareix a la nostra pàgina d' inici, quan donem a my canvases,  com podem veure a la següent imatge:


A l' imatge de dalt podem veure diverses opcions, destaquem my page, que és la pàgina principal on pot trobar les ultimes actualitzacions que s' estan fent, my canvases que son els murals o suros que tu has elaborat, my groups que ens ofereix la possibilitat de crear un grup i tot el que allò porta (hi ha un administrador, que invita als membres del grup, aquest pot ser pulbic o privat...).



Aquestes són les opcions que t' ixen al crear un grup, omplim le sdades i ja tenim el nostre propi grup.

Per últim m' agradaria afegir com a reforç al que he explicat anteriorment un tutorial que ens pot servir, ja que ens explica una mica mes de teoria i ens resol els dubtes que podem tenir. La primera part del vídeo usa les preguntes més freqüents per refrescar una mica la memòria abans de començar, és una idea de molta utilitat, igual que al final ens ofereix un feedback molt bo per recordar les coses més significatives i que no hem d' oblidar.En la meua opinió, és un tutorial molt senzill i pot aclarir-nos algunes de les funcions o passos a seguir en Lino It.




4. Opinió personal i ús a l' àmbit educatiu

Una vegada coneguda tota la informació i els recursos quepot oferir-nos aquesta pàgina, pense que és un recurs molt útil per  totes les persones que formen la comunitat educativa, és a dir, pares, mestres i alumnes. Per als pares pot ser de gran utilitat per a utilitzar-la com la seua agenda personal o per a apuntar en aquest lloc virtual els deures, dates d' examens, reunions amb els mestres dels seues fills. D' aquesta manera portaran un major control sobre l' àmbit acadèmic dels seues fills.

Per als propis alumnes, aquesta eina pot ser molt útil si ' utilitzen amb un fi adequat. En la meua opinió, servix com a aagenda per a anotar-se tots els deures i examens als mateix temps que pot servir com a lloc per a comunicar-se amb els seus amics. Cal destacar que també podem trobar molt recursos al canvas de la resta de companys, ja que per exemple podem fer un treball i pujar-ho al canvas. Els mestres, podem aprofitar molt aquest recurs per a escriure en ell els deures que han de fer els seues alumnes, el materials que han de portar per al dia següent, fer qualsevol recordatori...



Aquesta eina té la funció de ser interactiva, per tant, pot haver-hi una conversa entre alumnes i el mestres, fins i tto un debat sobre un tema determinat en el que cada alumne pose en un post.it la seua opiniósobre un tema concret que planyteja el mestreo fins i tot un altre company.Aquestes podem ser algunes de les funcions que té Lino It a l' aula. També cal destacar que els seus usos principals a l' àmbit educatiu són:
  •  Crear tablons amb anuncis virtuals
  • Elaborar murals
  • Organitzar les nostres notes, avisos, recordatoris...
  • Tauler d' anuncis
  • Mural temàtic per a agrupar recursos relacionats amb un tema concret
  • Espai per a recogir idees, propostes, sugerències...
  • Organitzar un calendari amb activitats i tasques
  •  
    A continuació adjunte el meu canvas personal fet amb el meu company Adrián Santamaría

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada