diumenge, 11 de maig del 2014

TEORIA TEMA 12


1.-Qué és Linux?


Linux es un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trovar en el mercat.
  1. La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar licencia a cap casa desenvolupadora de programari per al seu l’us.
  2. La segona, es que el sistema ve acompanyat del codi font.
El sistema ho formen el nocli del sistema (kemel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan posible la seva utilització. Molts d’aquestos han estat posibles gracies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux. GNU/Linux.


Si parlem sobre la seua història, Linux fa la seua aparició a principis de la dècada dels noranta, era l'any 1991 i en aquell moment un estudiant d'informàtica de la Universitat d'Hèlsinki, cridat Linus Torvalds va començar, -com una afició i sense poder imaginar al que arribaria este projecte, a programar les primeres esbosses de codi d'este sistema operatiu a què cridaria més tard Linux.

A continuació afefiré algunes de les principals característiques que defineixen a Linux:
  • Multitasca: La paraula multitasca descriu l'habilitat d'executar diversos programes al mateix temps. LINUX utilitza l'anomenada multitasca preeventiva,la qual assegura que tots els programes que s'estan utilitzant en un moment donat seran executats, sent el sistema operatiu l'encarregat de cedir temps de microprocessador a cada programa. 
  • Multiusuario:Muchos usuaris usant la mateixa maquina al mateix temps. 
  • Multiplataforma: Les plataformes en què en un principi es pot utilitzar Linux són 386-, 486-. Pentium, Pentium Pro, Pentium II,Amiga i Atari, també hi ha versions per al seu utilització en altres plataformes, com amd64, Alpha, ARM, MIPS, PowerPC i SPARC.
  • Multiprocessador: Suport per a sistemes amb mes d'un processador esta disponible per a Intel, AMD i SPARC. 
  • Suport per a molts teclats nacionals o adaptats i és prou fàcil afegir nous dinàmicament.


2.-Software/programari Lliure.
  • Llibertat d’uasr el programari amb qualsevol propòsit.
  • Llibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les tevés necessitats.
  • Llibertat de distribuir còpies.
  • Llibertar de millorar el programa i fer publiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.


3.- Avantatges i desavantatges del software lliure.


Avantatges.
  • Estalvis de gran quantitat de diners en l’adquisició de llicències.
  • Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
  • Eliminació de barreres de presupostos.
  • Molts col·laboradors de primera línea amb ganes d’ajudar.
  • Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menos per l’amplia disponibilitat d’eines i lliberies.
  • Les aplicacions són fàcilment auditables abans de ser usades en procesos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troven molt depurades.
  • Tendeix a ser molt eficient (per que molta gent ho optimitza, millora).
  • Tendeix a ser molt divers: la gent que contribuix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes. 

Desavantages

  • La corba d’aprenentatge és major.
  • El programari lliure no té garantía provinent de l’autor
  • Es necesita dedicar recursos a la reparació d’errates.
  • No existiría una compañía única que protegirà tota la tecnología.
  • Les interferencies amigables amb l’usuari (GUI) i la multimèdia tot just s’estan estabilitzant.
  • L’usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l’administració del sistema recau molt en l’automatització de tasques.
  • La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d’ús, eines amb una mateixa fi, etc. Poden crear confusió.


4.- LliureX
LliureX, és una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat Valenciana que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

LliureX té un sistema operatiu com ho són Microsoft Windows, Apple Mac OSX o Google Android. Un sistema operatiu és el conjunt de programes que gestiona els recursos físics de l'ordinador i proveïx de servicis bàsics als programes d'aplicació. Junt amb el sistema operatiu, són necessaris altres programes per a poder realitzar tasques útils amb l'ordinador: els programes d'aplicació. Els més coneguts són els programes ofimáticos, els navegadors web i els reproductors multimèdia que, per descomptat, tenen alternatives lliures en LliureX.


5.- Opinió personal.

Segons la meva opinió ensenyar amb un programari lliure o amb un privat ja demostra valors al nostre alumnat, com per exemple que som partidaris de l'ús de les TIC al centre o que estem a l'ordre del dia amb les TIC i que ens prenem en seri les innovacions tecnológiques per a millorar la qualitat educativa que els oferirem. Hem de conèixer tots els sitemes operatius que existeixen com a mestres, i una vegada anañitzats i observats els seus avantatges i desavantatges elegir aquell que millor s'adapte a les necessitats dels nostres alumnes i amb el que aconseguisquen un aprenentatge més significatiu, sense oblidar mai que no són les TIC les que ensenyen, sinò el mestre amb la seua metodologia o estraègies educatives.

No obstant això, no es tracta de substituir un sistema operatiu per un altre perquè és més barat, segur i fiable. Ensenyar amb GNU/Linux no és només usar-ho sinó transmetre l'esperit de col·laboració i cooperatividad que implica qualsevol empresa de coneixement. El programari lliure és en si mateix educatiu pels valors que li acompanyen.

En aquest article es diu quee l govern promou l´ús del programari lliure en lloc d'altres programes de pagament en les escoles, per tant, el govern no comprarà més llicències a Microsoft , per exemple. D'aquesta manera, en les escoles es podra treballar amb les tecnologies i amb programes d'ordinador però es fomenta l'ús dels gratuits, els que no tenen cap costo i que pots descaarregar-ho directament d'internet. Per al governs pasar-se al programari lliure suposa un estalvi molt gran de diners. 

Un dels incoinvenients que pot presentar l'ús exclusiu del programari lliure a les aules és que els docents ja estan adaptats als altres programes, i poden presentar certa resistència respecte a aquest canvi. També cal destacar que els recursos informàtics a l'aula no són molt bons, per tant és necessaria una inversió tecnològica més gran si volem que aquesta idea done uns bons resultats.


Aquest vídeo és altament interessant ja que en ell es posa un exemple d'un programa del programari llire amb el que es pot aprendre moolt vocabulari i estructures gramaticals d'una manera molt senzilla i intuitiva. Aquesta programa s¡anomena Parley i és una base de dades per a organitzar fitxes de treball, vocabulari...tot allò que és necessari memoritzar. Et donen l'opció de crear les teus fitxes de treball, de abiri-le so fins i tot podes descarregar-les d'altres usuaris. Destaca també que hi ha poc material en castellà i que és un recurs molt útil per a aprendre idiomes. Aquest programa l'usaria sense dubtes ja que és una font de recursos i materials ja elaborats molt ampla i disponible dels programari lliure

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada