dissabte, 8 de febrer del 2014

PRÀCTICA 2: GOOGLE DOCS O GOOGLE DRIVE


  ÌNDEX:
1. Concepte i característiques
2. Com utilitzar-lo
3. Diferències entre Google Drive i Dropbox
4. Comentari personal i conclusions

1. Concepte i característiques:

Google Drive és un servici d' emmagatzenament d' arxius en línia. Va ser introduït per Google el 24 d'abril de 2012. Google Drive actualment és un reemplaçament de Google Docs. 

Podem afirmar que és un producte totalment nou que permet als seus usuaris emmagatzemar de forma centralitzada tots els seus arxius de Google Docs i sincronitzar -los en tots els seus dispositius.

 Google Drive i Google Docs són els components d' un servici integrat que proporciona un espai únic per a emmagatzemar, crear, modificar, compartir i accedir a documents, arxius i carpetes de qualsevol tipus.

 Google Docs està format pels editors de documents, fulls de càlcul, presentacions, dibuixos i formularis de Google. Es tracta de documents on-line allotjats en el núvol i que ofereixen funcions de col·laboració en temps real. 

D' altra banda, Google Drive és el lloc on s' accedeix a tots els teus arxius, inclosos els documents de Google Docs. També podem afegir que ens dóna la possibilitat d' obrir tot tipus d'arxiu com poden ser els arxius PDF, arxius Microsoft Office, vídeos d'alta definició i molts tipus d'arxius d'imatge, encara que no tingues instal·lat el programa corresponent en el teu ordinador.



Per tant, Google Drive ofereix moltes maneres de veure, buscar i ordenar els arxius. Inclou opcions de busca potents perquè pugues trobar ràpidament el que busques. Google Drive substitueix i millora la llista de documents de Google Docs anterior
Les característiques principals de Google Drive són: 
  •  Google Drive manté actualitzats tots els elements automàticament, així que pots    realitzar modificacions i accedir a l'última versió des de qualsevol lloc.
  • Amb Google Drive, sempre tindràs una còpia de les teues dades en la Web.
  •  Cada usuari compta amb 5 Gigabytes de memòria gratuïts per a emmagatzemar els seus arxius, ampliables per mitjà de pagament. 
  • Està disponible per a computadores i portàtils Mac, Android i també per a iPhone i iPad.
  • Únic requisit és tenir un compte de Google.
  • Google Drive és un programa gratuït el qual es a la web per crear documents el què es pot treballar en línia i permet la col · laboració d' un grup específic el qual es designa per un propietari

Si volem augmentar l' informació sobre què és Google Drive fent clic a aquest enllaç apareixerà una descripció més detallada i exhaustiva sobre aquest concepte.

 Afegisc també un tutorial sobre com aqprendre a usar Google Drive molt visual i senzill que ens permet acostar-nos una mica més al concepte i ens explica els passos per a introduir-nos en ell.


 Article sobre Google Drive en el que explica de manera general el seu funcionament a més de les seues característiques principal i que les diferències d' altres sistemes d' emmagatzemament.

2. Com utilitzar-lo:
Per a poder utilitzar el Google Drive és necessari tenir un compte de Google. Si encara no tenim un compte Gmail, ens fiquem en Google  i seleccionem l' apartat de Gmail que trobarem a dalt de la pàgina. Una vegada allí, fem clic a crear compte i completem tots els ítems que apareixen per a crear-nos el compte. Les persones que ja tenen el seu compte de Google no han de fer aquestos passos.
Una vegada registrats amb el nostre compte de gmail i posada la clau escollida prèviament, entrarem al menú de Google Drive següent:


En primer lloc, farem clic al botó “CREAR”. Aquest botó ens dóna l' oportunitat de crear tant carpetes, com documents, una presentació, una fulla de càlcul, un formulari fins i tot un dibuix, a més de poder incloure i connectar més aplicacions.
A aquesta imatge podem visualitzar les aplicacions a les que podem accedir:


En aquesta entrada ens centrarem en explicar amb tot tipus de detalls el segon ítem: “Crear un document”. Si fem clic a eixe botó, se’n es obri la pantalla del document que volem redactar amb una barra de ferramentes en la part superior. No cal que ens fiixem amb molt de detall per a descobrir que aquesta barre de ferramentes és molt semblant a la que trobem a Microsoft Word. En ambdues podem modificar la lletra (color, grandària, cursiva, negrita...), podem subrtjar, desplaçar el text...és quasi idèntic el seu ús.

Podem incloure si pensem que és necessari, un enllaç al nostre document a través de la opció que se’ ns mostra en la barra de ferramentes: “Afegir un enllaç”. Aquesta acció és molt senzilla, únicament hauríem de ficar el URL de l’ enllaç que volem afegir en la barra que ens diu “URL de l’ enllaç”, o si ho preferim podem copiar l’ enllaç des de la direcció de correu electrònic on es troba.

Com podem veure, sota de la barra de ferramentes trobem un menú d’opcions que podem escollir per a modificar el nostre document. Aquestes opcions són: “Arxiu, editar, veure, insertar, format, ferramentes, taula i ajuda”.
Dins de les opcions d' arxiu podem trobar: compartir-lo, fer un nou, canviar el seu nom, crear una copia, canviar l' idioma, descarregar-nos-ho en qualsevol format, fins i tot a PDF, publicar-ho a la web (en el nostre cas al nostre bloc li donem a començar a publicar i després a acceptar). També podem veure la seua vista prèvia i imprimir-lo. En arxiu tenim també la possibilitat d' enviar el document per correu als col·laboradors que desitgem. D'aquesta manera invitem a persones i poden modificar el nostre document.
No hem d' oblidar que també podem visitar l' historial de revisió, i això ens permet visualitzar quines han sigut les revisions o modificacions que el nostre document ha sofrir pels nostres col·laboradors. Aquestes opcions són les més significants que podem fer dins de l' opció crear un document.

 Font: http://splashurl.com/plxpjpp
Si tornem arrere, podem veure de nou el menu, i fem clic a crear. Ja hem creat un document i altra opció que tenim és crear una carpeta. Si en algun moment volem ubicar els arxius en un mateix lloc, perque comparteixen característiques comunas, podrem crear una carpeta en el botó de “crear” i d' aquesta manera organitzem els nostres documents el que ens permetra trobar-los més rapidament.

També, dins de crear tenim l' opció de crear una presentació. Per a fer-la haurem de clicar al mateix lloc de “crear” i elegir “presentació”. Seguidament, haurem d’escollir un estil per a la nostra presentació. La resta de ferramentes que ens ofereix aquest apartat son molts similars al Microsoft Power Point, ja que podem crear diapositives, canviar el format, incloure imatges, vídeos... etc. Per a insertar una imatge podem fer-ho des de el nostre ordinador, des del URL o amb una instantània en el moment, i incloureu en el àlbum que desitgem. Per a que la imatge es quede centrada haurem de modificar els numeres fins aconseguir la mida desitjada.

La presentació que hem fet pot ser publicada  a la web, és a dir, pot arribar a formar part del bloc. Per a que això ocorrisca hem de donar a publicar web, després iniciar publicació, copiem i peguem el codi HTML de la nostra presentació al bloc i ja està publicat.


 Seguidament tindrà lloc un pas molt important, posar si volem que el nostre arxiu siga “Públic en la web” o que “qualsevol usuari que reva el enllaç puga entrar” o “privat”. En el nostre cas, hem posat l’opció de “privat”. A continuació haurem de ficar el destinatari amb el que volem compartir l’ arxiu i elegir si volem que puga “editar” l’ arxiu,  sols “comentar-lo” o que sols “puga veure”.

Si tornem arrere fins a la pàgina principal en el menú “Mi unidad”, podem veure els arxius que han volgut altres usuaris compartir amb mi, podrem veure els arxius denominats “destacts” si creiem convenient posar a algun arxiu aquesta preferència, o veure els arxius que hem usat més recentment.



També cal destacar que es poden realitzar fulles de càlcul, formularis o dibuixos que a més, podem compartir-los amb altres usuaris de la metixa forma que ja hem explicat prèviament.
Els formularis es realitzen fent clic a crear i després formulari. A continuació donem omplim els requadres on posa títol de la pregunta, text d' ajuda i tipus de pregunta. Una vegada feta la nostra elecció de la pregunta i els tipus de resposta que volem que els lectors ens donen, polsem aceptar i ja esta fet el nostre formulari. 
Açí adjunte un vídeo en el que podem observar com usar i com descarregar Google Drive i esta explicat de manera senzilla i clara: 


 
3. Diferències entre Google Drive i Dropbox:
Abans he explicat el concepte de Google Drive, que podria ser un servici d' emmagatzenament d' arxius en línia. Anterior a aquest servici existien uns altres, com per exemple Dropbox. En aquest apartat m' agradaria comparar els dos tipos de servicis d' emamagatzenament amb l' objectiu de veure quins són les seus semblances i diferències.
Amb aquesta imatge comprenderem de manera gràfica quines diferències mantenen


                           Font de l' imatge

A més d' aquestes diferències, puc afegir que Google Drive ofereix un espai gratuit de 5GB i Dropbox 2GB.  D' altra banda, per a tenir Google Drive és necessari tenis un compte de correu de Gmail, en canvi per a Dropbox el pots registrar amb qualsevol compte de email.
En la meua opinió, la diferència més significativa és que Google Drive et permet una col·laboració en temps real i el Dropbox aquesta característica, per a mi importantíssima, no la té.


4. Comentari personal i conclusions:
Google Drive es tracta d' una ferramenta molt completa i amb la qual, si s' usa de manera responsable els xiquets poden veure en ella una àmplia varietat de opocions amb les que millorar el seu aprenentatge. Un dels principals usos que té Google Drive és crear documents i poder compartir-los amb qui tu vulgues, aquesta idea és clau ja que vol dir que podrem crear i realitzar modificacions a documents com a fulls de dades, text i presentacions a distància pràcticament com si ho estiguérem fent en la mateixa taula.

En la meua experiència acadèmica, no he estat molt aprop d' aquest programa. Si és cert, aque alguns dels meus mestres pujaven documents a Dropbox, però abans mai havia utilitzat aquest programa. Una vegada he pogut comprovar de primera mà el funcionament de Google Drive, sóc totalment partidària d' ell i pense que te una quantitat enorme d' avantatges. Per exemple, jo mai haguera pensat que dues persones, amb dues ordinadors diferetns i en llocs separats tenien l' oportunitat de poder modificar el mateix text.
Des de el meu punt de vista,  és necessari que l' escola s' adapte a la societat i als seus canvis, i actualment ens troben a una societat de les tecnologies i la informació on internet i tot el que aquesta plataforma envolta estan present a la nostra vida diària, per això, l' escola com a punt essencial d' ensenyança ha de trasmetre coneixements relacionats amb la realitat i l' entorn més proper dels seus alumnes.
Personalment, pense emprar aquesta ferramenta en la meua futura pràctica docent i ara com a estudiant, una vegada me l' han presentat i he arribat a saber utilitzar-la gràcies a la pràctica, pense que és un gran avantatge a l'hora d' elaborar treballs i compartir informació.

Com a conclusió, m' agradaria afegir alguns dels avantatges més importants que té Google Drive i que en general total la societat, i en particular els membres de la comunitat educativa han d' emprar:
  • Et permet començar a editar un document en l'ordinador de l'aula i acabar-ho a casa sense necessitat d'enviar-se a un mateix l'arxiu per correu electrònic o descarregar-ho en un USB, ja que el document es troba al núvol i no és necessari que el transportem.
  • No necessitar renombrar arxius i esborrar versions antigues després de fer diverses modificacions a un document, i això ens evita moltes confusions
  • Et dóna l' oportunitat de compartir un vídeo o una carpeta de documents amb els alumnes enviant simplement un email amb un enllaç a un fitxer guardat en Google Drive i convidar-los a veure-ho i descarregar-ho.
  • Demanar als alumnes que obrin un document i realitzin un exercici. Després de la seva finalització els alumnes guarden el document en Google Drive perquè el professor pugui corregir-los.
  • Col·laborar amb els alumnes en un document en temps real, enviant i rebent comentaris del grup. Els alumnes també col·laboren entre ells fent treballs en grup i tots modifiquen el mateix document
  • Disposar d'una còpia de seguretat de tots els fitxers en el núvol
  • Recuperar arxius que hem borrat accidentalment i fins i tot tornar a una versió antiga del document d'un mes enrere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada