dissabte, 8 de febrer del 2014

PRÀCTICA 1: BLOGGER



 
ÍNDEX:

  1. Definició i història 
  2. Característiques 
  3. Utilitat 
  4. Com crear un bloc nou 
  5. Configuració del bloc  
  6. Com escriure entrades 
  7. Comentari personal i aplicació a l' aula



1. Definició i història:

Blogger és un servici on-line d' administració de weblogs. Va ser creat per Pyra Labs en Agost de 1999 i a l' any 2003 Google el va comprar. Blogger va ser una de les primeres ferramentes dedicades a la publicació de blocs ( llocs web on es recopilen cronològicament textos o articles de un o varis autors, apareixent en primer lloc el més recent). El 9 de maig de 2004, Blogger es va redisenyar afegint múltiples noves caratcerístiques. Finalment a 2006 es va llançar una nova versió, anomenat Blogger Beta. La versió actual fa necessari tenir un compte en Google per a funcionar, encara que es pot emprar la versió prèvia si es desitja.


Blogger és un gestor senzill d' emprar, però al mateix temps t' obri una gran quantitat de possibilitats i opcions, com per exemple afegir al teu bloc elements interactius i multimedia i també et dona l' oportunitat de personalitzar el teu bloc segons les teues necessitats i gustos. Totes les persones que tenim un bloc formem part d' una gran comunitat d' usuaris on-line i cada persona utilitza el bloc per a les seues necessitats o interesos.


2. Característiques:


  • Permet publicar entrades (post) de manera ràpida i senzilla
  • Permet insertar el codi HTML d' altres llocs d' internet el que permeteix interactuar amb una ghran quantitat d' elemnts com són :videos, presentacions, fotografies...
  • Pots crear molt blocs (100) amb un sol registre
  • Etiquetes per a les entrades
  • Possibilitat d' agregar al bloc gadgets amb diverses funcionalitats
  • Gratuit
  • Accés public o restringit al bloc
  • Et dóna la possibilitat de ser personal o elaborat per un equip
  • Els lectors poden deixar els seus comentaris


3.Utilitat:
Blogger té moltes i variades funcions, això ùnicament depen de l' utilitat que la persona vol donar-li. Cal resaltar que la funció principal d' un bloc és que altres lectors puguen interactuar amb l' autor.  Algunes de les funcions que té Blogger són: 
  1. Diari personal on plasmem els nostres sentiments, vivéncies, experiéncies...per exemple els jubilats, adolescents o cualsevol persona. 
  2.  Lloc on opinar. És molt típic que els columnistes, periodistes o polítics s' expressen a traves d' aquesta eina.
  3. Per a ensenyar. Ferramenta molt útil per als mestres i motivadora per als alumnes.
  4. Tractar diversos temes com per exemple temes tecnològics (diseny, gargets , internet), cultutals (actualitat, història), educatuis, artístics, recreatius ( cinema, televisió)  
  5. També és emprat per les empreses de marketing i consultoria.


4. Com crear un bloc nou:

En primer lloc, per  acrear un bloc hem d' escriure Blogger en la barra d' adreçes del  navegador (en classe s' ha recomanat que sempre emprarem Mozilla Firefox) i ara fem clic en aquest enllaç.

L'únic requisit imprescindible per a fer-te un bloc es tenir compte de Google. Si ja el tens i et conectes, veurás directament el teu escriptori de Blogger. En cas de no tenir compte de Google apareixerá la pàgina principal de Blogger.

Les persones sense compte de Gloogle el primer que han de fer es crear-se' n un. Per a crear el compte fem clic al botó superior de la part dreta, de color vermell Gmail. A continuació omplim un petit cuestionari i ja tenim el compte.


Si necessitem informació extra o no entenem com funciona alguna part del bloc, Blogger té una pàgina d'ajuda, situada a la part superior dreta on posa opcions de Blogger. Va dirigida principalment per als qui vulguen començar a usar els seus blogs, i no tinguem molta experiència. En la meua opinió, aquesta opció d' ajuda està creada amb intenció pedagògica i és molt útil ja que explica molt detalladament tos els pasos a seguir per a fer qualsevol cosa dins de la pàgina web. Les explicacions són clares i molt concretes. 


Ja tenim el compte de Google, a continuació tornem a la pàgina de Blogger i posem les nostres dades, és a dir, el nostre correu electrònic de Gloogle i la contrasenya. Donem a aceptar i ja ens troben dins del nostre escriptori de Blogger.

Ara és el moment de crear el bloc. Hem de clicar al botó nou bloc i s' obrirà la següent finestra.


On posa títol, l' usuari pot escollir el títol que més l' agrade, però el més habitual és que estiga directament relacionat amb el tema que es tratarà al bloc. El títol, no és fixe, és a dir, podem canviar-ho tantes vegades com vulguem. En el meu cas, el nom del títol és dcyadelaurapa.


Baix te títol posa adreça, en altres paraules, és el URL (localitzador de recursos uniforme, és a dir, és tracta d' una seqüència de caràcters, que s' usa per a anomenar recursos d' internet amb l' objectiu de localitzar-los i identificar-los). Freqüentment l' adreça és el nom del bloc, el nom de l' autor o les seues inicials i s' escriu en minúscules i sense buit de separació entre una paraula o lletra i altra. La meua adreça és el mateix mateix nom que el títol.


Per últim tenim l' opció de plantilla, i a classe s' ha recomanat que sempre utilitzen una senzilla, la simple. Una vegada complet tot el formulari donem al botó crear bloc.


5. Configuració del bloc

 En primer lloc, per a trobar-nos dins del nostre bloc hem de fer clic al nom del nou bloc que esta de color taronja. A la part superior troben la visió general, on ens diu de manera molt global els últims moviments i actualitzacions que ha sofrit el nostre bloc. Baix de la visió general esta l' apartat d' entrades. En aquesta secció podem veure les entrades publicades i les que tenim com si foren un esborrany. El bloc ens ofereix l' opció de rebre comentaris i a més, l' autor del bloc té l' oportunitat de contestar-los.  A la parts de comentaris podem visualitzar les qüestions o comentaris que els lectors ens posen .


 Trobem també l' apartat de Google +, que podem definir com un servici de xarxa social que es va llançar a 2011 i es caracteritza per ser la segona xarxa social més popular del món, amb aproximadament 343 milions d' usuaris actius. Crida l' atenció que fonts com el periòdic "The New York Time" l' han declarat el major intent de Google per a competir amb la xarxa social anomenada Facebook, però que aquesta segueix per damunt en el nombre d' usuaris actius amb unes xifres altíssimes (750 milions d' usuaris a 2011).



A aquest enllaç web podem trobar més informació sobre Google +, i és molt interessant ja que compara dades amb Facebook i la informació s' expressa de manera molt clara i visual:  



La part d' estadístiques ens ofereix una visió general i global de les visites que la gent fa al nostre bloc. Ens ofereix informació sobre el nombre de visites fetes en el últim dia, setmana, mes... Ens mostra també quines són les entrades mes vistes, les font de transit més utilitzades pels usuaris que ens visiten, fins i tot els llocs i navegadors des d' on rebrem les visites.


Una vegada estem dins del nostre bloc pasem a configurar-lo. Ens trobem al nostre escriptori i a la part esquerra trobem les diverses parts o seccions de les que està compost el nostre bloc, és a dir, el menú. Quan fem clic a configuració, com podem veure a l' imatge apareixen les diferents opcions que hi ha dins de la configuració. A la configuració podem fer moltíssimes coses, des de canviar la franja horària i l ' idioma, fins a decidir qui pot visitar el teu bloc. També et dóna la possibilitat de publicar post o entrades des de el teu telèfon mòbil o des de el correu i això, en la meua opinió, és un gran avanç ja que et permet escriure i publicar entrades sense la necessitat d' un ordinador.
 
Dins de l' apartat bàsic, trobem les opcions d' editar el títol del bloc, podem elaborar un petita descripció sobre el contingut del nostre bloc, direcció del bloc o URL, també podem afegir més autors al nostre bloc per a que més d'una persona puga publicar al mateix bloc i fins i tot podem modificar i editar els lectors del bloc, fent que solament tinguen accés al nostre bloc qui nosaltres vulguem.


Si fem clic a entrades i comentaris, ens informa de que únicament es veuen a la pàgina principal 10 entrades, ens indica on és la ubicació dels comentaris dels lectors (normalment baix de l' entrada), et diuen com moderar els comentaris...


Mòbils i correus electrònics fa referència al que he nombrat abans, que Blogger et dóna la possibilitat de publicar entrades amb un dispositiu mòbil o des de el teu correu. A l' opció de idioma i formato podem configurar la llengua i les dades que apareixen al bloc. Les preferències de buscades són opcions avançades que fan referència al tràfic del teu bloc. Una vegada ja tenim configurat el bloc segons les nostres preferències, tenim la possibilitat de canviar el seu disseny si el que hi ha no ens agrada. Això podem fer-ho fent clic a disseny i ens apareix un esquema de com està organitzat el nostre bloc.




Al disseny tenim l' opció d' afegir, eliminat i també modificar els gadgets que es troben presents al nostre bloc. Aquesta opció és molt interessant ja que ens permet canviar i modificar la grandària i la disposició del text. També podem editar la nostra capçalera entre altres opcions. Els gadgets gizmo és un dispositiu que té un propòsit i una funció específica, generalment són de petita grandària i es caracteritzen per ser pràctics a la mateix temps novedosos.


A aquest bloc s' explica de manera molt clara què són els gadgets i la seua funció:   Bloc sobre gadgets


Els gadgets que hem d' utilitzar al nostre bloc són el següents i tots els troben a afegir gadget dins de disseny del nostre bloc. Els més importants els explicarè a continuació i posarè enllaços per a la gent que estiga més interessada puga aprofundir en ells.

  1. Licència Creative Commons: per a portar a bon terme aquest gadget el que hem de fer es posar al buscacor de Google Creative Commons i ens ix en segon lloc un enllaç. L' obrim i a les dos primeres preguntes contestem que no . A continuació copiem el codi HTML que apareix més baix . Al nostre bloc donem a afegir garget i a Configurar HTML/JavaScript. Posem de títol llicència i en contingut peguem el codi HTML abans copiat. Ja tenim la nostra llincència personal.
    En la meua opinió, el concepte de llicencia de Creative Commons és de gran importancia i he trobat més informació sobre ell. Qui estiga interesat, pot entrar dins d' aquest enllaç i coneixer amb més profunditat aquest terme. L' enllaç és:
    CREATIVE COMMONS
  2. Google +: amb aquest gadget podem canviar la forma en la que es veo el símbol que fa referència a Google + i aquest concepte està explicat abans.
  3. Entrades populars: aquest gadget et permet conèixer quines són les entrades més vistes pels teus lectors. És molt útil i valiosa ja que amb ella podras conèixer quines entrades són les que més agraden i són les més visitades. Aquestes anomenades més populars podes configurar-les per a que aparegan al costat dret del teu bloc.
  4. Estadístiques de bloc: amb aquest gadget tenim la possibilitat de conèixer el nombre total de visites que reb el nostre bloc i podem elegir que el nombre de visites es presente amb una estètica o altra segons més ens agrade.
  5. Quadre de cerca: es tracta d' insertar al teu bloc un cercador on els teus lectors poden cercar tota la infromació que vulguen a internet.
  6. Enquesta: en la meua opinió, es tracta d' un gadget molt interessant i que pot ser de gran utilitat per a l' autor del bloc. Amb aquest gadget tenim la possibilitat de crear una enquesta i que els nostres lector respongan a les preguntes que nosaltrem plantejem. Es tracta de conèixer quina és l' opinió de les persones que visiten en teu bloc sobre unes preguntes que has formulat.
  7. Llista d' enllaços: gràcies a aquest gadget podem crear un grup d' enllaços d' interès i que tenen relació directa amb el tema que es tracta a les entrades. Amb aquesta ferramenta el letor pot ampliar la infromació sobre un tema determinat.
  8. Etiquetes: Aquest garget ens serveix per a classificar la nostra infromació que hi ha al bloc. És un element que ens ermet mantenir cert ordre al nostre bloc i que la búsqueda de temes concrets siga més fàcil i ràpida.

Altra funció que ens permet fer Blogger és afegir una presentació ja feta al nostre bloc. Per a fer això, hem de posar al cercador slideshare . Seleccionem una presentació li donem a share i a continuació a insertar. Apareixerà un codi HTML. Copiem aquest codi. Tornem al nostre bloc i donem a redactar nova entrada amb HTML. Peguem l' enllaç i ja tenim la presentació que ehm selecionat al nostre bloc. Podem canviar la grandària modificant del codi els numeros que apareixen al costat de les paraules width i height.



D' altra banda, quan ens trobem a disseny , apareixeran uns requadres blancs on dins haurà diverses paraules. A continuació explicaré detalladament per a que serveix cada una.

  • Favicon: És la petita icona representativa del nostre blog que es veu en les barres dels navegadors i en les pestanyes quan alguna persona visita el teu bloc. Als blocs de Blogger sempre es veu la seua icona característica, però ho podem canviar en aquesta secciósi volem personalitzar el nostre blog, i per a això prenem l' opció d' editar. En diverses pàgines web, com per exemple Wikipedia, trobem informació sobre aquesta icona i sobre com crear-ho. Açi recomane una on es veu clarament i de manera molt senzilla qué és favicon:  
  • Barra de navegació: És la barra que es troba a la part superior de la pantalla i que es veu en el nostre blog i en tots els de Blogger. Si prenem l' opció d' editar podem modificar el seu aspecte i configurar-ho de la manera que més ens agrade. 
  • Capçalera: És part superior del nostre blog on trobem el títol i la descripció d' aquest, i també es poden canviar en qualsevol moment i ficar el més adeqüat segons els gustos. També es pot incloure una imatge pròpia fins i tot un paisatge, però cal anar amb compteamb la seua grandària. A més, hem de dir que per a la seva ubicació tenim diverses opcions. 
  • Missatges del bloc: Es tracta del disseny i l' estructura de tot el que envolta les nostres entrades del bloc. En aquesta opció pots modificar la configuració de la pàgina principal i de les pàgines de les pròpies entrades. 
  • Afegir un gadget: Els gadgets són petits mòduls generalment de caràcter informatiu que afegim al lateral o al peu del blog. Hi ha una àmplia varietat de gadgets. Explicat amb profunditat abans. 
  • Reconeixement: En la part inferior de l'esquema del disseny es troba aquesta secció que fa referència a la llicència amb la qual publiquem tot el contingut del nostre blog.



6. Com escriure entrades
Una vegada estes satisfets amb el disseny del nostre bloc, és el moment de començar a escriure per a publicar les nostres entrades o post.


D'alt del tot es troba dins d' un requadre taronja l' opció de entrada nova. Si fem clic a aquest apartat podem començar a escriure. El funcionament és molt similar al de un document de word. En primer lloc, hem d' escriure un títol a la nostra entrada. Baix trobem una amplia varietat de aplicacions com poden ser canviar el tipus de lletra, la seua grandària, lletra en cursiva o negreta, canviar el color...Cal destacar que ens dóna la possibilitat d' afegir imatges i videos, tant d' internet com els que tenim al nostre ordinador. També és molt important l' opció de crear enllaços ja que et permet amb un sol clic arribar a la pàgina web a la que l' autor fa referència. La creació d' enllaços és molt senzilla; en primer lloc pinxem a enllaç i hem d' omplir el requadre de text per a mostrar i direcció web. Ja està creat l' enllaç!


L' entrada també es pot configurar. Aquesta opció apareix a la part dreta de la pantalla. Hem de posar etiquetes a cadascuna de les nostres entrades, perquè d' aquesta manera si els usuaris d' internet posen les nostres etiquetes o paraules claus tenim més possibilitats de que isca el nostre bloc. Altra cosa que podem fer a la configuració és modificar la data de publicació a més de posar la nostra ubicació, és a dir, el lloc on ens trobem quan escrivim les entrades. Per últim, també tenim l' opció de permetre o no els comentaris.


Una vegada redactada la teus entrada has de polsar el botó d' actualitzar i tots els canvis els guardaràs automàticament. Cada entrada es pot editar, eliminar, ver i compartir una vegada feta.



7. Comentari personal i aplicació a l' aula:

Els Blogs ofereixen moltes possibilitats d'ús en processos educatius. Per exemple, per estimular als alumnes i motivar-los cap a aprocessos de l' aprenentatge molt importants i essencials a l' escola com poden ser l' escriptura, intercanviar idees, treballar en equip, dissenyar i planificar , visualitzar de manera instantània del que produeixen, aceptar els errors i ser capaços de solucionar els problemes etc. Els blocs són un recurs tecnológic que pot ser molt positiu si s' empra de la manera correcta i més eficient possible. Les noves tecnologies, per si mateixes, són elements buits i carents de significat; és el mestre amb les seues indicacions i propostes de treball qui ha de conduir les noves tecnologies cap a la millora permanent del sistema educatiu.


Els docents poden utilitzar els Blogs per apropar-se als estudiants de noves maneres, sense haver de limitar la seva interacció exclusivament a l'aula, per tant, podem considerra els bloc com una manera efiçac i novedosa de comunicació i interacció alumne-mestre. Per exemple, els mestres amb els blocs tenen la possibilitat de publicar materials d' estudi de manera immediata i no solament pot publicar material el mestre, sinó que també l' alumnat pasa a tenir una actitud més activa cap a l' aprenentatge ja que el mateix pot pujar materials fins i tot buscar a internet tot tipues de documents (visuals, auditius, imatges) sobre qualsevol tema que l' interese. Per tant, podem dir que ofereix als estudiants la possibilitat de millorar els continguts acadèmics, enriquint-los amb elements multimediales com: videos, sons, imatges, animacions o altres Web 2.0. 


La facilitat amb que es creen i s' alimenten els Blocs els fa molt cridaners perquè gràcies als assistents i les plantilles (dissenys) que ja estan predisenyades, no cal que ens concentrem en la implementació o part tècnica sinó que solament hem de dedicar temps i esforç als continguts i materials que volem publicar. Això permet que qualsevol docent o alumne, sense importar l'àrea acadèmica o fins i tot la motivació que li porte a crear-se un bloc, puga crear recursos i continguts de temes molt diversos sense necessitat d'instal·lar aplicacions o de tenir coneixements de programació elevats.




A aquesta imatge trobem un esquema on podem veure de manera molt gràfica els diferents usos que té el bloc a l' educació. Font: http://splashurl.com/pm26nux



Hem de ser conscients que adquirir una competéncia digital suficient per a ser capaç d' emprar els recursos tecnológics actuals no es res senzill. Els mestres, si volen donar una ensenyança basada en les noves tecnologies han de rebre una formació per a afrontar amb éxit la feina d' ensenyar als seus alumnes com emprar les TIC de manera adequada i enfocant-les sempre cap a el seu procés d' ensenyança-aprenentatge. Els mestres, en la meua opinió, hem de ser conscients que hem de reciclar-nos i adaptar-nos als nous temps i totes les oportunitats que, en aquest cas, ens proporcionen les tecnologies.






M'agradaria destacar aquest video, és un tutorial sobre com fer un bloc i es basa en un bloc real. El seua autor va explicant a poc a poc els passos que a seguit fins a arribar a un magnífic resultat: un bloc espectacular.  Al video, també es parla de l' evoluació dels blocs i la seua estructura. Al video, l' autor invitat a tots a fer el nostre bloc, ja que és molt senzill i hi en dia amb les ferramentes tecnològique que hi ha qualsevol persona es capaç de fer el seu propi bloc. Es tracta d' un video molt representatiu i gràfic on les idees s' expressen de manera senzilla i com l' autor va fent al seu ordinador tots els passos, resulta molt visual i fàcil de comprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada