dissabte, 15 de febrer del 2014

PRÀCTICA 3: MISTER WONG

Mister Wong

Índex
  1. Qué es Mister Wong?
  2. Característiques i usos
  3. Avantatges i inconvenients
  4. Com puc registrar-me?
  5. Com s' utilitza?
  6. Comentari i opinió personal

1) Qué es Mister Wong?

Es tracta d' un cercador social on pots trobar pàgines de temes específics i de la temàtica que ens interesse. Mister Wong és un dels majors cercadors socials gratuits d' Europa. També podem dir que va iniciar els seus servicis a l' any 2006 i va estar disponible a Espanya l' any següent, a 2007.
Aquest servici s' ha extés per tot arreu i actualment podem trobar aquest servici en alemany, francé, rus, espanyol i xinés. Mister Wong ofereix un servei de marcador social semblant a Deliciuos.
Hem dit que Mister Wong és un marcador social, però en primer lloc per a comprendre aquest servei hem de conèixer què és un marcador social. Podem denifir aquest concepte com un tipus de medi social que et permet emmagatzemat, classificar, compartir enllaços a internet. La seua utilitat es que els usuaris guarden una llista de recursos s' internet que consideren útils en un servidor compartit.Aquestes llistes podem ser accesibles de forma privada o públicament. També categoritzen els recursos amb etiquetes, que són les paraules clau que empren els usuaris per a referir.se als recursos. 

                                      Font de l' imatge

La popularitat dels maracadors socials com Mister Wong va augmentat i la competició ha fet que els serveis ofesiquen alguna cosa més que compartir marcadors, ara permeteixen votos, comentaris, importar o exportar, afegir notes, enviar enllaços per correu, notificacions automàtiques fins i tot crear grups.


 2) Característiques i usos

 Les  característiques principal que estaquen d' aquest servei són:
  • Els marcadors favorits poden ser guardats de forma pública o privada.
  • És possible crear grups públics o privats.
  • Coneguts o altres persones amb favorits interessants poden ser agregats com a Amics.
  • Amb un sol clic els enllaços públics d'altres usuaris poden ser agregats als teus propis favorits des de qualsevol lloc del portal Mister Wong
  • Possibilitat de publicar i recomanar els marcadors en Twittter. 
  • Barra de eines de Mister Wong: és una extensió de la barra de ferramentes de Firefox
 Els usos més freqüents que donem als marcadors socials són:
  1. Et permet agregar i compartir enllaços
  2. Pots invitar a usuaris a formar part de la teua xarxa
  3. Et dóna la possibilitat de crear grups i unir-te  agrups del teu interés
  4. Pots crear un foro de discusió
  5. Tens la possibilitat d' enviar missatges als usuaris


 3) Avantatges i inconvenients  


El sistema té molts avantatges sobre altres ferramentes tradicionals com són els motors de búsqueda.
 Els avantatges que tenen l' ús dels marcados socials són múltiples, açi vos adjunte els més importants i significants:
  •  Tota la inclusió i classificació de recursos està realitzada per ésser humans en lloc de màquines que processen la informació de forma automàtica segons un programa.
  • Els propis usuaris marquen els recursos que han trobat més útils, per tant, els recursos més útils són marcats per més persones. D' aquesta manera es crea un ranking de recursos basat en el criteri dels usuaris
  • És totalment gratuït
  • Permet el treball col·laboratiu
  • Permet etiquetar els enllaços per a que tots els usuaris els cerquen
 D' altra banda, aquest sistema també consta amb alguns desavantatges com podem ser:
  • No existeix un sistema pre-establert amb paraules claus o categories
  • No hi ha una estructura pre-definida per a les etiquetes
  • Els usuaris poden crear etiquetes molt significatives per a ells mateixos però no per al reste de la comunitat


4) Com puc registrar-me?

En primer lloc posarem a Google el nom del servei, és a dir, hem de posar Mister Wong . Per a enregistrar-nos podem fer-ho de dues maneres diferents.

La primera és donar-li a "ingresar" i desprès posem les dades del nostre compte (usuari i contrasenya)  i per últim donar-li a "ingresar" o be, si no en tens compte encara, pots donar-li a l' opció on posa "Si aun no estás registrado, puedes hacerlo aquí gratuitamente".




 L'altra manera d' ingressar és clickant a on posa "Registrar" en la barra de seccions de Mister Wong.  Amb aquesta opció has de posar nom, cognoms, nom d'usuari, e-mail, contrassenya que vulgues, aceptar els terminis de aquesta pàgina i desprès a li dones a"Registrar", i ja t' has donat d' alta.

 


 Una vegada ja ens hem enregistra't a la pàgina de Mister Wong podem començar a emprar-la.

5) Com s' utilitza?

Una vegada hem accedit amb el nostre nom d'usuari i contrasenya ja ens trobem dins de la pàgine i el primer que trobem és una barra d'eines amb les següents pestanyes: inici, guardar, favorits, iniciar sessió, grups, coses, ajuda, blog. 
A la zona central de la pàgina es troben els marcadors més recients que altra gent ha compartit i també apareix el núvol d' etiquetes on podem punxar directament a l'etiqueta que vulguem del tema que ens interesse i ens apareixeran tots el enllaços que tenen l' etiqueta que hem seleccionat.  A més, en la part de dalt tenim l'opció de “search” per poder buscar marcadors específics del tema que vulguem.



 En inici ens apareixen tots els marcados més recents.
Si fem clic a guardar ens permet guardar com a favorit alguna pàgina d'interès. Per a això, t' assenyala que deus afegir la URL, un títol d' enllaç, si vols realitzar algún comentari, si volem que l'enllaços siguen públics o privats, i també ens dóna l' oportunitat de compartir-ho amb un grup ja creat. Cal destacar que per a guardar un enllaç, por guardar un enllaç ja fet per algún usuari o guardar tu un nou, creat per ti mateix.






A aquesta imatge podem veure tots els requadres que hem d' omplir per a guardar un enllaç que represente una pàgina que t' haja agradat.

Grups: en aquesta opció ens trobem amb la possibilitat de crear i administrar grups, és a dir, si punxem sobre “crear un nou grup” ens apareixerà una pestanya i haurem d' omplir les dades que ens sol·liciten, i finalment donem a “crear grup”.  Quan es crea un grup pots incloure a diferents usuaris i compartir amb ells tot tipus d' informació gràcies als enllaços.



Una vegada creat, en la part esquerra de la pantalla, trobarem quatre opcions (vista general, membres, discussió i marcadors) per triar i en la part dreta de la pantalla, es troben tres opcions (convidar usuaris al grup, nou tema de discussió i abandonar el grup) que si punxem demanen les dades de les persones que vulgues anar agregant al teu grup amb la finalitat de compartir marcadors. El creador del grup pot posar un nom determinat al grup, posar una descripció del mateix, fer-ho públic o privat...També pots buscar un grup, per a això no es necessari estar enregistrat.



A l' opció de perfil ens trobem amb una pestanya on podem administrar les nostres dades i per a això hem triar, en la part esquerra de la pantalla, l' opció del perfil que vulguem modificar. En aquesta imatge podem llegir les funcions que tenen cadascuna de les pestanyes que s' ofereixen.





També trobem l' opció de coses: Ací trobarem tot el que necessitem, per treballar còmodament amb Mister Wong. Ja siga la barra d'eines per Firefox o els botons per al blog, Mister Wong té una gran quantitat de serveis a la nostra disposició.


  • Barra d' eines per Firefox
  • Bookmarklets per a altres navegadors
  • Botons de favorits per a Internet Explorer
  • Botó Wong per a blog o assetjo
  • Ginys, gadgets i plugins de Mister Wong
  • Plug-in per Wordpress / "Agregar a Mister Wong"
  • Wong Roll
  • Plug-in de cerca per Firefox


Dins d'aquesta opció tens l'oportunitat d'afegir l'enllaç “wong” per a blog o qualsevol altre lloc. Així d'aquesta forma, punxant al botó, accediràs directament en “Mister Wong”.

Per últim tenim ajuda, trobarem en la part dreta de la pantalla un llistat fent referència a les categories d' ús de la web i de les diferents opcions que ens pot oferir. A més, si punxem en alguna opció ens apareixerà una pestanya on ens explica detalladament com fer qualsevol cosa, com per exemple marcar una pàgina.

Altre enllaç a tenir en compte és “Ferramentes”, on ens explica pas per pas que hem de fer per poder realitzar una capsa de ferramentes i les opcions que et permet tindre una capsa d’aquestes. Per poder comprendre-ho millor fan un petit comentari al respecte del que estem tractant i una imatge per complimentar-ho. De la següent manera:


Amb els paquetes d’etiquetes mantendrem el control. Amb aquesta funció podem agrupar varies etiquetes creant aquests denominats paquets. Una vegada creats, aparecerán a la teua lista de etiquetes i podrem expandir-les o contraer-les. Inclos amb moltes etiquetes podem mantindre l’ordre.
Per finalitza, altra opció que és molt important és la de importar i exportar.  Entrem al nostre perfil i a la dreta tenim l' opció d' exportar marcadors, seleccionem les dues opcions i punxem en exportar i es descarrega en l'ordinador, i ja tenim l'enllaç. Si volem importar l' enllaç en el Mister Wong el que hem de fer es en Descàrregues o historial, seleccionem el archiu i l' obrim i directament tenim els nostres enllaços en el navegador. Amb aquesta opció podem exportar des de Mister Wong fins al nostre navegador.

Adjunte a més un tutorial sobre comutilitzar aques marcador social en el que ' expressa amb molta claredat totes les opcions que et dóna aquest servici. Destaque que a aquest video es fa referència a l' ús de Mister Wong com a eina educativa amb la qual els alumnes poden treballar de manera col·laborativa.



Cal dir que cada usuari té el seu espai personal d' enllaços que apareixen a la seua entrada principal. A  aquesta entrada podem trobar tant enllaços com etiquetes, és a dir, que quan et fiques dins d' un usiari apareixeran les seues etiquetes i enllaços. També he de dir, que baix del nom de cada usuari posa els usuaris que té, és a dir, les persones que el seguieixen.

En conclusió, Mister Wong busca dins de la seua base de datos tots els enllaços que té relacionats amb la paraula o tema que l' usuari vol cercar. Com a punt positiu, podem destacar que encara no estar enregistrat, pots accedir a molta informació i molts recursos.

Les imatges han sigut tretes d' aquest bloc


6) Comentari i opinió personal

Personalment, aquesta eina tecnològica anomenada marcadors social, m' han sorprés gratament. Abans de la realització d' aquesta pràctica no coneixia la seua existència i una vegada he aprofondit en el seu concepte i les seues característiques, he de dir que tenen una gran aplicació en tots els àmbits, però en especial en el educatiu. Amb això vull dir que els marcadors socials tenen grans implicacions educatives en aquesta societat de la comunicació i les tecnologies i deuriem utilitzar-los a l' aula amb més freqüència. A continuació, alguns dels principals usos que tenens estes ferramentes tecnològique per a professors i alumnes:
Alguns dels usos que poden donar-los els mestre són:
1) El mestre es crear un compte per a compartir els marcadors amb els membres del propi departament amb altres departaments amb l'objecte de realitzar investigacions educatives, crear materials curriculars, etc. D' aquesta manera els mestres poden coordinar-se i compartir documents amb l' objectiu de que els alumnes rebran les mateixes informacions.
2) Posar-se en contacte amb altres professors amb els mateixos interessos educatius i enriquir encara més el potencial pedagògic. Mister Wong et permet conèixer a tott tipus de persones i tu pots selccionar seguir a aquelles persones que tenen els mateixos interessos que tu. D' aquesta manera, gr'acies a la plataforma tens accés a tota la base de  dades de Mister Wong i tens a solament un clic moltissima informació sobre la temàtica elegida
3) Introduir l' ús de marcadors socials en el sistema de referències i busques de la biblioteca del centre educatiu. D' aquesta manera els alumnes i professors aniran creant un núvol d' etiquetes de cada títol el que fomentarà enormement l' interès de la lectura. Aquest seria un projecte en el que tant els alumnes com els mestres s' involucrarien i fomentariem activitats col·laboratives.

Usos per a alumnes :
1) Amb Mister Wong hi ha una enorme base de dades on hi ha recursos als que els alumnes poden accedir per a fer un treball individual o col·laboratiu, o bé, com una preactivitat de lectura per a arreplegar informació sobre un tema que s'explicarà en classe posteriorment o per a ampliar o aclarir continguts ja explicats. D' aquesta manera, els alumnes han de trebalklar la cerca de informació, anàlisis, críticar la informació trobada i arribar a les seues propies conclusions que posteriorment es pondran en grup a classe.
2) Demanar als alumnes que completen la llista de recursos amb alguns propis que hagen trobat i utilitzat en els seus treballs. Amb aquesta idea els alumnes a més de cercar informació i enllaços relacionats amb un tema determinat, creen els seus propis enllaços i formen part activa d' aquesta plataforma, aportant ells mateixos rcursos per a la resta d' usuaris.
3) El professor podrà comentar i valorar els marcadors afegits pels alumnes; d' aquesta manera avaluarà la capacitat que tenen els alumnes per a cerca informació, analitzar-la, criticar-la i arribar a les conclusions pertinents. El mestre pot utilitzar aquest servici com una nova manera d' avaluar capacitat que a vegades no es tenen molt en compte

La societat en general i els mestres en particular, hem de ser conscients de la creixent quantitat de recursos aplicables a l'aula presents en Internet. En aquesta cas, els marcadors socials permeten als mestres localitzar, emmagatzemanr, etiquetar i anotar recrusos d' internet per a reutilitzar-los des de qualsevol ordinador i açi tens l' oportunitat de compartir-los amb tota la comunitat educativa.

També, els marcadors socials poden portar als nostres alumnes seleccions específiques de recursos sobre un tema concret, o poden ser una eina de recerca i posada en comú del trobat. L' ús dels marcadors socials per part dels alumnes té molt interés per a l' ordenació i classificació dels recursos i materials trobats a internet. Com tots sabem, internet te moltíssima informació, moltes vegades massai amb Mister Wong podem ordenar-la i fer una classificació molt detallada per a tenir tota la informacióagrupada segons la seua etiqueta.

En conclusió, mitjançant l' ús de marcadors socials, els alumnos practiquen la selecció de continuts importants i rellevants per a construir de manra autónoma el seu propi aprenentatge. Aprendre  a diferenciar entre les fontsi a discriminar i selccionar aquelles susceptibles de ser més vertaderes o imparcials formar part de la competència digital que tot alumne ha d' adquirir, i els marcadors socials són una eina útil al servei de la classificació, ordenació i comparació de les fonts existents sobre un mateix tema.

Per a finalitzar aquesta entrada, m' agradaria afegir aquestos dos enllaços que en la meua opinió, són molt útils i donen una visió molt clarificadora de qúe són els marcadors socials i més en concret que és Mister Wing.   Experiéncia personal d' una mestra utilitzant Mister Wong i el seu grau de satisfació.

Ministeri d' educació on s' explica amb tot tipus de detall el funcionamnet i les característiques principal d' aquest programa i va molt enfocat a l' àmbit educatiu i escolar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada